Kolajen Nedir?

Posted by kolajen 24/07/2018 0 Yorumlar

 

Kolajen (kollajen), hayvanların tendon, deri, kemiklerinden üretilen bir protein çeşididir. Hidrolize kolajen vücudun kullanabileceği şekilde parçalanan kolajene verilen addır. Ayrıca; kolajen vücutta bulunan en bol proteindir.

 

Protein, canlı gözeneklerin ana maddesini oluşturmakta görevlidir. Sülfür, oksijen, karbon gibi ögelerin amino asidik bileşiminden oluşan karmaşık yapıdaki maddelerin kimya bilimindeki genel adıdır.

İnsanların sağlıklı bir beslenme için 6 ana besin maddesine ihtiyacı vardır, bu maddelerin başında protein gelmektedir.

 

Proteinlerin insan vücudundaki görevleri, hücre yenilenmesini ve büyümesini sağlar. Canlı gözeneklerin oluşmasını, hücre yenilenmesini sağlar. Protein maddesi vücut tarafından üretilmesi mümkün olmayan bir kimyadır, bu sebeple dışarıdan alınması ön gürülür. Ayrıca; protein kasların güçlenmesini sağlar. Kansızlığı önler ve vücut direncinin yüksek tutulmasında birebir etkin olduğu yadsınılamaz bir gerçektedir.

 

Saç ve tırnakların sağlığı için de protein gereklidir. Proteinin sağlayıcısı olan maddeler ise; et, tavuk, süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleridir. Ayrıca kabuklu kuruyemiş olan; ceviz, fındık, fıstık, badem, ay çekirdeği gibi türevleri olan gıdalar da yüksek protein içerikli olan gıdalar arasında yer almaktadır.

Vejeteryan olan bireyler için ise protein sağlayıcı maddeler arasında kuru baklagiller, soya ürünleri, kuru yemiş olan gıdalar, süt, yoğurt, peynir gibi yan üretimli hayvansal gıdalar kabul edilebilir ancak, en iyi protein sağlayıcısının yumurta olduğu bilinmektedir.

 

35 yaş üstü bireyler, cilt esnekliğini ve sıkılığını zamanla kaybeder. Fibroplast olarak bilinen bağ dokusunun hücrelerinden oluşmakta olan kolajen bir çeşit proteindir. Vücuttaki toplam protein dokusunun %30, bağ dokusunun ise %80’lik oranını kolajen oluşturmaktadır. Yani, kolajen tüm vücudu birbirine bağlayan bir tutkal gibidir; protein eksikliği halinde vücudun parçalarının birleştirilmesi mümkün olmayabilirdi. Kolajen maddesi ayrıca, cildin yapısını korurken cildi zararlı toksin içerikli maddelerden de koruyan bir bariyer gibidir. Saç ve tırnakların ana birleşeni olmakla birlikte, bağ ve bağ dokularını da oluşturduğu söylenebilir. Yani cildin sıkılığından sorumlu bölgenin adı kolajendir. Kolajen kaybında cilt esnekliğini ve sıkılığını da kaybeder.

 

25’li yaşlardan itibaren kaybolmaya başlayan kolajen 35’li yaşlarda kendini daha belirgin bir nitelikte göstermektedir. Kolajen azalması halinde epitel yapı zayıflar, cilt incelir ve saçlar gücünü kaybeder. Yerini kırışıklıklar ve sarkıntılı bir cilt alır. Tendon, bağ ve eklemlerde de esneklikte azalma söz konusu olur.

 

Kolajen kaybı; sigara kullanımı ile hızlanır. Güneşe maruz kalan ciltlerde, kirletici maddelerle, stres gibi dış faktörlerle ve aşırı yoğun yapılan sporlarla kolajen kaybı hızlanır.

 

Kolajenin vücuttaki ilk serüveni prokalojendir. Vücut prokalojen üretmek için 2 çeşit amino asit kullanarak birleştirir. Bu amino asitler ise, glisin ve prolindir. Vücudun bu işlemi yapması için bolca miktarda C vitaminine ihtiyacı vardır. C vitamini bulunan besinler, başta turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon) acı biber, yeşil elma gibi gıda maddeleridir. Ayrıca; çilek, lahana, kuş konmaz, mantar, yumurta akı gibi besin maddelerinde bol miktarda prolin bulunur.

 

Kolajen üretimine zarar verecek aktivite ve gıdalara değinilecek olursa, şeker ve rafine edilen gıdalar kolajen üretimine verilecek en büyük zararın başında yer alır. Bunun sebebi ise, şeker kolajenin kendi kendini tamir etmesini engeller. Güneş ışınlarının çok fazla olduğu alanlar da UV nin zararlarından yine kolajen üretimine zarar verecektir. Sigara, yaraların iyileşmesini geciktirirken kırışıklıklara neden olarak kolajen üretimine zarar verir.

 

Kolajen takviyesi alan kadınlar 2014 verilerine göre, ciltlerinde elastikiyetin arttığını belirtmişlerdir.

 

Kolajen çizgileri en aza indirir ve sarkmaların toparlanmasını sağlar. Sadece kolajen üreten maddelerin tüketilmesi halinde, içeriğinde kolajen bulunan besinlerin tüketilmesi halinde çeşitli alerjik reaksiyonlar söz konusu olabilmektedir.

 

Ayrıca kolajen maddesi binlerce yıl tutkal üretiminde kullanılmıştır. Müzik aletlerinin dizeleri bugün kolajen sayesinde oluşturulabilmektedir. Ayrıca yiyeceklerde jelatin oluşumunu sağlamak için kolajenden yararlanılır. Plastik cerrahinin dolgu maddesi ihtiyacında, ciddi düzeydeki yanıklarda tedavi amaçlı kullanılabilmektedir. Yani kolajen pek çok yapı taşını oluşturmakla görevli bir birimdir. Osteroit ağrılarının tedavisinde de kullanılabilen bir proteindir.